نوروز بايرامي
یازار : علي وقاري

نوروز بايرامي ، آدينين فارسيجا اولماسينا باخميياراق ، آذربايجان و همدان دياريندا و بو يئرلرين اسكي ساكينلري طرفيندن يارانميش ، همده طبيعتين يئني دن جانلانماسيله ميللي بير شنليك بايراميدير . اوللر اشاره ائديگيميز كيمي ، بو بايرام آذربايجان و همدان اراضيسينده عصرلر بويو فورمالاشان زردوشت ديني ايله برابر و حتي اوندان اولكي عصر لرده يارانماغا باشلاميشدير .بو بايرامين روشئيملري ميلادان 2500-3000 ايل اول بوگونكو آذربايجان وهمدان تورپاقلاريندا ياشاييب ، مدنيت قورموش قوتتي- لوللبي خلقلري باشقا اورتا آسيا دان گلن ائللر و كوتله لر اوسيطه سيله يارانميش دير . بو خلقلرين اوزلريله اورتا آسيا دان گتيرديكلري ابتدايي خرافاتي شامانيستي ديني تصور لر يئرلي شرايطله زامان
– زامان ال- اله وئررك زردوشت دينينين ايلك روشئيملريني ياراتديقلاري كيمي، گوزل ميللي بايراملاريندا ايلك نطفه و روشئيملريني ياراتميشلار . آذربايجان دا ، خصوصيله قديم ، قيشين سرت الدوغو قدر ، ياز ياشيل ، شن ، تعمتلي ، گول چيچكلي و گوزل اولموشدوريازار : علي وقاري
استيفاده اولان منبع : ايران تورك لرينين اسكي تاريخي
ترختور
یازار : علي وقاري


ددقورقود
یازار : علي وقاري

مردم آذربايجان
یازار : علي وقاري

آذربايجان از روزگاران قديم ديار دلاوران و پهلوانان روزگار بوده است و در طول تاريخ شاهد مردماني غيور بوده كه زير بار ظلم نرفته اند
آذربايجان انسان هايي را تربيت كرده است كه اعتقاداتي محكم دارند وهيچ گونه بي حرمتي و بي ادبي را نپذيرفته اند و با آن برخورد كرده اند .
حال اينكه در زمان بني عباس كه حكومتي مخالف با هر گونه راستي و درستي بوده است و حتي فرمانروايان آن با پيشوايان ديني ما هم دشمني كرده و آن ها را به شهادت مي رساندند و اين خود گواه باطل بودن اين حكومت مي باشد و اين ظلم ها تا جايي ادامه مي يابد كه به جان و مال و ناموس مردم منطقه تجاوز مي كنند ولي همان طور كه اشاره شد ملت آذربايجان با اين گونه ظلم ها مقابله مي كنند در پي اين ظلم ستيزي ها در اين عصر قيام هاي بسياري بر عليه عباسيان انجام شده است در صورتي كه به اين قيام ها كمتر توجه شده است و اين قيام ها ارزش كمتري در بين مردم مسلمان پيدا كرده است .
مردم اين منطقه از ايران با زمينه ي اعتقادي خود دين اسلام را به راحتي پذيرفته اند و نيز انسان هايي در اين منطقه بوده اند كه هر يك از علما و افتخارات جهان اسلام مي باشند كه در اين مورد مي توان به علامه جعفري اشاره كرد . پس ميتوان مردم آذربايجان را از اين لحاظ ممتاز دانست .
در تاريخ معاصر ايران هم شاهد حضور ارزشمند مردم آذربايجان در عرصه سياسي هستيم كه مي توان به قيام ستارخان در پي مشروطه خواهي و قيام مردم آذربايجان در زمان حكومت پهلوي و نيز حضور در جنگ تحميلي اشاره كرد . و مقاله خود را با يك شعر تركي به پايان ميرسانم .
آذربايجان سن سن منيم / مليتيم شاه شهرتيم
آدين منيم اوز آديمدي / سن سيزمنيم نه قيمتيم
شعر تركي 2
یازار : علي وقاري

دييَم گَرَك سنلَه اورَك سوزيمي
چوخ تيكميشم يولا حسرت گوزيمي
اِشيدمَه سن الديرم اوُزا اوُزيمي
يارالُ سنده بيرا ورَكدَن دانيشاخ
بيرشام تكين ايشيخ وراخ آليشاخ
امپراتوري اورارتور
یازار : علي وقاري

سلاطين اورارتو كه در حوالي درياچه وان در خاور آرام در 860 پيش از ميلاد ، پس از آسيا ي صغير مي زيستند اقوام مختلف را متحد كرد و سلسله ي اورارتو را بنيان نهادند .
فرزند آرام، ساردوري در ۸۴۳ پيش از ميلاد بر تخت سلطنت اورارتو نشست،
ساردوري، ايشبواي ني، است كه پس از پدر در سال ۸۲۴ پيش از ميلاد بر
سلطنت اورارتو جلوس كرد . او تا جنوب درياچه اروميه را متصرف شد. اريكه ايشبواي ني به عمران وآبادي سرزمين هاي تحت حكوت خود توجه خاصي داشت ودر نقاط مختلف آن شهر ها و دژ هاي بسياري ساخت .
«منوآ» در ۸۱۰ پيش از ميلاد حكومت اورارتو را به دست گرفت . او يكي از قدرتمندترين پادشاهان اورارتو بود. آرگيشتي، فرزند «منوآ» در ۷۸۶ پيش از
ميلاد به سلطنت رسيد. او به بسط و گسترش سرزمين اورارتو و ساختن شهرها و احداث كانال هاي آب و ايجاد تاكستان ها و باغ هاي وسيع همت گماشت . امپراتوري اورارتو در زمان سلطنت " آرگيشتي " اول از ساحل كشور " ماننا " در ساحل باختري دريا ي خزر تا شمال سوريه گسترده بود . او درياچه ي اروميه و پارسواش را متصرف شد .
فرزند ساردوري به نام ساردوري دوم پس از پدر به تخت سلطنت نشست ، روساي اول در 720 قبل از ميلاد پادشاه اورارتو شد . وي در شمال خاوري درياچه اروميه نزديك مرند دژي مستحكم بنا كرد و در چند نقطه شهر هايي
به نام روسا هينلي بنياد نهاد . آرگيشتي دوم ، پس از مرگ پدر در سال 712 قبل از ميلاد جانشين او شد . «آرگيشتي» از درگيري با دولت آشور، پرهيز
اقتصاى ايران
یازار : علي وقاري

در حال حاضر ايران از نظر اقتصادي رشد چشم گيري كرده است ولي هنوز هم بعضي موانع وجود دارد كه باعث از بين رفتن سرمايه هاي ارزشمند بسياري مي شوند كه مي توان به ورود روز افزون كالاهاي خارجي ، بي ثباتي در امر صادرات كالا ، نداشتن سرمايه كافي براي كارخانجات تازه ، آگاهي كم مردم مصرف كننده از وضعيت اقتصادي كشور و حتي جهان و... اشاره كرد .
همه ما شاهد آن هستيم كه مردم ايران براي كشور هايي مانند چين ، ژاپن و... يك مصرف كننده ي دائمي است و اين به از بين رفتن سرمايه كشور و ركود اقتصادي بيشتر كارخانجات داخلي مي انجامد .
مردم ايران تقريبا از 40 سال پيش به واردات كالا هاي خارجي روي آورده اندو در آن اوايل از همين كالاي خارجي الگو برداري مي كردند و با كمي توسعه ي آن دست به توليد انبوه مي زدند و اين واردات كالا در آخر وضعيت اقتصادي كشور را متحول مي كرد و شروعي براي پيشرفت در اين زمينه بود ولي در طي يك دهه ي اخير علاقه مندي به كالا هاي خارجي و بي توجه ي به كالا هاي ساخت داخل از جانب مردم به اوج خود رسيده است و از اين طريق اولا جيب سرمايه داران خارجي و ثانيا دلال هاي سود جو پر مي شود و در آخر زماني كه ركود اقتصادي تمام كارخانجات داخلي را فرا گرفت مردم تقصير را بر سر وزيران و مسولان و در نهايت رييس جمهور مي اندازند ولي به نظر من خودمان مقصر هستيم .
تبعيض
یازار : علي وقاري

بررسي دقيق مشكلي به نام تبعيض:
بياييد تا از خود بپرسيم كه تبعيض خوب است يا نه ؟ جواب شما نسبت به اين سوال بستگي به اين دارد كه تا به حال كتك همين تبعيض را خورده باشيد يا نه ؟
تبعيض مانع رشد يك جامعه خواهد شد و تعصب وغيرت قطعا شكوه يك جامعه را در پي دارد ولي يقين بدانيد اگر تبعيض و تعصب با هم در كنار هم قرار بگيرند به شدت عقب ماندگي مي افزايند .
اين ها مقدمه اي تا برسيم به اين كه در ايران كنوني شاهد چندين قوميت هستيم آيا اين ها برابرند ؟ اين هم بستگي به اين دارد كه ما چگونه بينديشيم . قطعا همه ي آن ها از ارزش يكساني برخوردار نيستند ولي زماني كه همه ي آن ها براي شكوه مندي و اوج گيري وطن عزيزمان مي كوشند نبايد از برتري ها سخن گفت . اين تا وقتي ادامه دارد كه يكي از قوم ها ادعاي بزرگي نداشته باشد كه در اين صورت افراد آن قوم به عنوان دشمنان وطن شناخته خواهند شد وديگر قوميت ها با آن ها برخورد خواهند كرد .
ولي ميبينيم دربعضي مواقع (مثلا ايران كنوني ) قوميتي به برتري نسبي مي رسد از آن پس تلاش مي كند تا ديگر قوميت ها را بي ارزش جلوه دهد و نيز تاريخ 6-7 هزار ساله ي آن ها را زير پا بگذارد ولي اين رسم مردانگي نيست چون همه قوم ها در مواقع لزوم (مثلا جنگ ايران وعراق ) در صحنه حاضر بوده اند جان خود را در راه پايداري اين وطن ( يورد )فدا كرده اند . در پايان از حسن توجه شما نسبت به اين وبلاگ متشكريم .
ياشاسين آذربايجان