امپراتوري اورارتو 2

یازار : علي وقاري

+0 به يه ن

روساي دوم 685-645 پيش از ميلاد آخرين پادشاه دوران اقتدار اورارتو بود. او در ناحيه بسطام شهرستان ماكو شهري به نام «روسا هينلي» ساخته است . آخرين پادشاهان اورارتو ، «ساردوري سوم» و «روساي سوم» بودند. در ۵۸۵ پيش از ميلاد سپاهيان ماد ، توشبا ، پايتخت اورارتو را تسخير و ويران كردند و اين چنين سلسله ي اورارتو منقرض شد .

اورارتوها، باني و مبتكر صفه سازي بودند. آنها شهرها، دژها و كاخ هاي خود را بر روي صفه مي ساختند، شيوه كار آنها چنين بود كه سه سولي دامنه ارتفاعات را به وسيله سنگ هاي حجيم تراشيده شده محصور مي كردند، سپس حد فاصل ديوارهاي مزبور و دامنه كوه را پر مي نمودند، اين صفه از سطح زمين هاي اطراف مرتفع تر بود و براي مهاجمان دسترسي به آن  مشكل و دفاع از صفه بخوبي ميسر بود. صفه سازي ابداع اورارتوهاست پيش از آنها هيچ قومي از چنين شيوه اي براي شهرسازي استفاده نكرده است، پارسواش ها كه مدت دويست  سال در جوار اورارتوها زيسته بودند چون ابتدا در خوزستان و سپس در فارس مستقر شدند، مجموعه بناهاي خود را بر روي صفه ساختند، آنان نخستين صفه را در مسجد سليمان و سپس در برده نشانده در ۲۵ كيلومتري شمال خاوري مسجد سليمان به  وجود آوردند، كمبوجيه در پاسارگاد بناها و كاخ هايي بر روي صفه اي مرتفع ساخت. داريوش هخامنشي و جانشينانش در دامنه كوه رحمت بر روي  صفه اي وسيع باعظمت ترين، زيباترين و باتناسب ترين بنايي كه به دست بشر ساخته شده است، به وجود آوردند.

ز اورارتوها تعدادي سنگ نوشته در نقاط مختلف آذربايجان كشف گرديده است تا پيش از سلطنت «ايشبواي ني» (۸۲۴ - ۸۱۰ پيش از ميلاد) سنگ نوشته هاي اورارتوئي به خط و زبان آشوري بود. ولي هنگام سلطنت  ايشبواي ني خط ميخي اورارتوئي ابداع شد و از آن پس از اين خط براي نوشتن سنگ نوشته ها استفاده كردند .



امپراتوري اورارتور

یازار : علي وقاري

+0 به يه ن
اين مطالب و تاريخچه تنها براي آشنايي هر چه بيشتر جوانان با اين گونه حكومت ها و ابر قدرت هاي تاريخ است
يكي از تمدن هاي درخشان ايران زمين كه كمتر مورد توجه قرار گرفته و ايرانيان شناخت كمتري از آن دارند، تمدن اورارتو است. از سده نهم تا ششم پيش از ميلاد، شمال باختري و بخشي از باختر ايران تحت حكومت اورارتوها بود، آنان قومي مبتكر، خلاق و آبادكننده بودند. اورارتوها در سرزميني كه در زمان قدرت آنها از ساحل باختري درياي خزر تا سوريه كنوني و درياي مديترانه گسترده بود، شهرها و كاخ ها، دژها و معابد متعدد ساختند، تاكستان ها و باغ هاي ميوه به وجود آوردند و براي تأمين آب مورد نياز آنها ، نهر ها و كانال هاي بسياري حفر كردند و در فلز كاري سر آمد اقوام آن ادوار بودند . ماد ها و پارسواش ها مدت 200 سال در كنار ارارتو ها بودند وبر تمدن يكديگر تاثير مي گذاشتند ، هنر هخامنشي متاثر از هنر ارارتو است پرفوسور كلايس ، باستان شناس آلماني طي سال هاي 1967 تا 1978 در استان هاي آربايجان باختري وخاوري به بررسي و كاوش پرداخت و تاكنون 101 منطقه مسكوني متعلق به اورارتو را در آذربايجان شناسايي كرده است و آثار زيادي را از تمدن اورارتو كشف كرده است .

سلاطين اورارتو كه در حوالي درياچه وان در خاور آرام در 860 پيش از ميلاد ، پس از آسيا ي صغير مي زيستند اقوام مختلف را متحد كرد و سلسله ي اورارتو را بنيان نهادند .

فرزند آرام، ساردوري در ۸۴۳ پيش از ميلاد بر تخت سلطنت اورارتو نشست،

ساردوري، ايشبواي ني، است كه پس از پدر در سال ۸۲۴ پيش از ميلاد بر

سلطنت اورارتو جلوس كرد . او تا جنوب درياچه اروميه را متصرف شد. اريكه ايشبواي ني به عمران وآبادي سرزمين هاي تحت حكوت خود توجه خاصي داشت ودر نقاط مختلف آن شهر ها و دژ هاي بسياري ساخت .

«منوآ» در ۸۱۰ پيش از ميلاد حكومت اورارتو را به دست گرفت . او يكي از  قدرتمندترين پادشاهان اورارتو بود. آرگيشتي، فرزند «منوآ» در ۷۸۶ پيش از

ميلاد به سلطنت رسيد. او به بسط و گسترش سرزمين اورارتو و ساختن شهرها و احداث كانال هاي آب و ايجاد تاكستان ها و باغ هاي وسيع همت گماشت . امپراتوري اورارتو در زمان سلطنت " آرگيشتي " اول از ساحل كشور " ماننا " در ساحل باختري دريا ي خزر تا شمال سوريه گسترده بود . او درياچه ي اروميه و پارسواش را متصرف شد .

فرزند ساردوري به نام ساردوري دوم پس از پدر به تخت سلطنت نشست ،  روساي اول در 720 قبل از ميلاد پادشاه اورارتو شد . وي در شمال خاوري  درياچه اروميه نزديك مرند  دژي مستحكم بنا كرد و در چند نقطه شهر هايي

به نام روسا هينلي بنياد نهاد . آرگيشتي دوم ، پس از مرگ پدر در سال 712 قبل از ميلاد جانشين او شد . «آرگيشتي» از درگيري با دولت آشور، پرهيز 

كرد و در نقاط مختلف شهرهايي به نام آرگيشتي هينلي به وجود آورد .
.
.
از هر كس كه اين مطلب را تا آخر خوانده خواهشمنديم نظرات خود را بيان كند تا ادامه ي مطالب را ارائه كنيم